Archiwum AlarańskieSugestie

Archiwum: miejsce zsyłki starych i nieaktualnych tematów.
Obszerne pomieszczenia mieszczą w sobie stare, zakurzone księgi dawno zapomniane przez żywe istoty. Każdy kto szuka wiedzy o minionych dziejach znajdzie ją tutaj, choć zapewne na niewiele mu się ona zda.
Furin
Przybysz z Krainy Rzeczywistości
Rasa:
Profesje:
Kontakt:

Sugestie

Post autor: Furin »

Nie widziałem wcześniej takiego tematu, więc zakładam. PRzeznaczony na wszelkiego rodzaju sugestie dotyczące mechanicznej strony funkcjonowania forum, nie samej gry.

Pierwsza z brzegu: da radę zwiększyć liczbę widocznych tematów w dziale? Obecnie jest 10, co jest niezwykle mało moim zdaniem. Może zwiększyć tak do 20-25?
Yo! Masz zajawkê na koks?
Awatar użytkownika
Niara
Pani Snów
Rasa: Anioł Światła
Profesje: Władca , Mag , Opiekun
Ranga: Administrator
Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
Kontakt:

Post autor: Niara »

Nie ma problemu, można zwiększyć chyba do 50, zaraz poszukam ;)
Królowa Niara
Królowe na trony!

"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."

“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Awatar użytkownika
Niara
Pani Snów
Profesje: Władca , Mag , Opiekun
Ranga: Administrator
Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
Kontakt:

Post autor: Niara »

Zrobione :)
Królowa Niara
Królowe na trony!

"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."

“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Awatar użytkownika
Naeve
Szukający drogi
Rasa: Człowiek/Pradawny (czarodziejka)
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Naeve »

Co sadzicie o tym, aby wprowadzic zwyczaj podsumowywania przygody, ktorego efektem bylyby zmiany w KP? :)
Nie chodzi mi zupelnie o atrybuty czy zdolnosci, ale raczej o cechy charakteru bo przeciez pod wplywem spotkanych osob, przezytych przygod nasze postacie sie zmieniaja :)
Awatar użytkownika
Andrew
Senna Zjawa
Rasa: Niedźwiedziołak
Profesje:

Post autor: Andrew »

Ale przecież dla niektórych przygoda nigdy się nie kończy :) Dajmy na to Jaspera, co się teleportuje od grupy do grupy :) Wprowadzać można, ale tak na moje oko to tak średnio co 50 post aktualizować kartę postaci i dać cynka strażnikom o tym.
Neutralność niesie moc, ale również ogromne zagrożenie, będąc neutralnym mogę być wstrętny dla obu stron konfliktu...

Ludzka postać Andrew (bez miecza oczywiście)
Awatar użytkownika
Naeve
Szukający drogi
Rasa: Człowiek/Pradawny (czarodziejka)
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Naeve »

Te "przygode" czy wspomnianych przez ciebie 50 postow traktowalabym bardziej jako przenosnie niz jakis konkretny wyznacznik ;)
Sami czujemy, kiedy nasza postac sie zmienia i ta zmiana warta jest odnotowania i moze stac sie to po 10 postach (jak u Elianan) albo moze nie stac sie nigdy - zalezy od gracza, postaci, przygody.

Pomyslalam jednak, ze stworzenie pewnej tradycji wprowadzania aktualizacji do KP byloby dobra okazja do uporzadkowania problemu u siebie w glowie. Bo czesto cos nam sie wydaje, mamy jakies przeczucie, ale zapisanie, poniewaz wymaga odpowiedzenia sobie na kilka "dlaczego?" pozwala, moim zdaniem, na wieksze uswiadomienie sobie np. istoty zmiany, jaka zaszla w postaci.
Awatar użytkownika
Aurill
Zsyłający Sny
Rasa:
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Aurill »

No tak ale to sama osoba decyduje kiedy zaktualizować swoją KP ew. ja od czasu do czasu przypominam :) Więc nie widzę "problemu" :)
[url=http://img65.imageshack.us/img65/2990/h1tc8.jpg]Euri[/url]
Awatar użytkownika
Meridion
Lord Demon
Rasa: Przemieniony
Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
Kontakt:

Post autor: Meridion »

Ja was zawsze nakłaniam do aktualizowania swojego profliu w miarę rozwijania się sytuacji. Dzięki temu, inni współgracze mogą się o was więcej dowiedzieć (nie każdy w końcu czyta wszystkie wątki i jak się spotka potem taką postać która ma uzupełnione KP, wie się z grubsza co można o niej napisać).

Jeśli chodzi o podsumowanie przygód, do zerknijcie do mojej KP. W histori w rozdziale "Wydarzenia najnowsze" opisałem pokrótce co się działao z moją postacią w trakcie gry jeszcze na starym forum.

Moje KP
Kazimir
Przybysz z Krainy Rzeczywistości
Rasa: Człowiek
Profesje:
Ranga: LOL?

Post autor: Kazimir »

Ja sobie tak myślę, że można by gdzieś to napisać kiedy i w jaki sposób rozwijać postać. W sumie to ważna informacja, a nie ma jej chyba nigdzie napisanej (chyba, że coś przeoczyłem)
Think of me wherever you are
When it seems like you're reaching the end
Call on me, know in your heart
One who will always defend
I am thy friend
Awatar użytkownika
Meridion
Lord Demon
Rasa: Przemieniony
Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
Kontakt:

Post autor: Meridion »

Sugestia godna rozważenia. Obecnie trwają prace na kartami postaci, nowym poradnikiem tworzenia postaci, więc pewnie zamieszczę tam takie dodatkowe informacje na temat dalszego rozwoju. Dzięki za sugestię.
Awatar użytkownika
Andrew
Senna Zjawa
Rasa: Niedźwiedziołak
Profesje:

Post autor: Andrew »

Meridion: Nie zgadzają się przeliczniki w miarach długości. Sprawdziłem tylko pręt. Napisałeś 15 stopy. Stopa ma 0,097 metra i razy 15 wychodzi 1,35 metra, a tam pisze, że 4,45 ale sprawdzenie wszystkich pozostawiam tobie, bo nawet jak sprawdzę, to nie mogę sam wyedytować:P
Neutralność niesie moc, ale również ogromne zagrożenie, będąc neutralnym mogę być wstrętny dla obu stron konfliktu...

Ludzka postać Andrew (bez miecza oczywiście)
Awatar użytkownika
Elianan
Błądzący po drugiej stronie
Rasa:
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Elianan »

Nie wiedzialam gdzie, wiec napisze tu :)

Chcialam podziekowac administracji, a zwlaszcza Meridionowi (ktory jest chyba odpowiada za sprawy techniczne?) za to, ze tak ladnie sie forum zajmuje i uatrakcyjnia je z kazdym dniem :)
Doceniamy prace i czas na to poswiecony :)
Awatar użytkownika
Angie
Mieszkaniec Sennej Krainy
Rasa: Leśna Elfka
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Angie »

Ja mam taką propozycję.

Czy można by było dodać do KP, na przykład dziennik przygód/pamiętnik?

Każdy kto miałby chęć i czas , mógłby w takowym pamiętniku opisywać swoje przygody, wspomnienia, dosłownie wszystko.

Moim zdaniem to dobry pomysł.

A co o tym sądzą szanowni Admini?

Podkreślam, że mam jeszcze masę pomysłów co do tego forum.
"(...) Jest się takim, jak myślą ludzie, nie jak myślimy o sobie my, jest się takim jak miejsce, w którym się jest."
Zatoichi
Zbłąkana Dusza
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Zatoichi »

Co prawda nie jestem adminem ale się wypowiem....pomysł ogólnie mi się podoba tylko zastanawiam się czy nie można by połączyć 'Historii" z tym "Pamiętnikiem" w końcu tu i tu opisujemy swoje przeżycia i w ogóle, więc warto się zastanowić czy nie pisać tego w historii bo jeśli dobrze to napiszesz to na to samo wyjdzie.....
Awatar użytkownika
Angie
Rasa: Leśna Elfka
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Angie »

Chodzi mi o taki rodzaj "pamiętnika".

Nie tylko piszemy tam ważne przygody, ale także nasze osobiste przeżycia, uczucia, emocje...
Czyli coś innego niż historia.
"(...) Jest się takim, jak myślą ludzie, nie jak myślimy o sobie my, jest się takim jak miejsce, w którym się jest."
Awatar użytkownika
Rachel
Rasa: Czarodziej
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Rachel »

Zgodzę się z Angie, moim zdaniem warto oddzielić to z życia naszej postaci, czego na forum nie ma, od tego co jest. Jeśli ktoś na przykład chciałby dowiedzieć się, co nasza postać robiła ostatnio, nie musiałby czytać całej histori, wystarczy, że przejrzałby dział w naszym pamiętniku zatytułowany "Ostatnie wydarzenia", czy jakoś podobnie. Byłoby krócej, nie każdy chce się przedzierać przez spore opowiadanie, jakim staje się historia, po dopisaniu tam wydarzeń z forum.
*
WSZYSTKO, CO ZASZŁO, POZOSTAJE ZASZŁE.
- Co to za filozofia?
JEDYNA, KTÓRA DZIAŁA.

"Złodziej czasu", Terry Pratchett
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Alarańskie”