Archiwum AlarańskieZmiana serwera?

Archiwum: miejsce zsyłki starych i nieaktualnych tematów.
Obszerne pomieszczenia mieszczą w sobie stare, zakurzone księgi dawno zapomniane przez żywe istoty. Każdy kto szuka wiedzy o minionych dziejach znajdzie ją tutaj, choć zapewne na niewiele mu się ona zda.
Zablokowany

Czy chciałyś aby serwer Granicy został przeniesiony?

Czas głosowania minął 13 lat temu

Tak, to bardzo potrzebne.
4
8%
To nie jest, aż takie uciążliwe, ale fajnie by było.
17
33%
Jest mi to obojętne (obecnie nie odczuwam problemów z dostępnością forum).
31
60%

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
Meridion
Lord Demon
Rasa: Przemieniony
Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
Kontakt:

Zmiana serwera?

Post autor: Meridion »

Ponieważ dochodzą mnie słuchy, iż serwer Granicy od jakiegoś czasu ma okresy "niedostępności", pomyślałem, że być może warto by pomyśleć nad jego zmianą? Chciałem was wcześniej jednak zapytać czy odczuwacie potrzebę takiej zmiany? Bo to jakby nie patrzeć trochę roboty przy przenoszeniu jest (zwłaszcza bazy danych, która zrobiła się już dość obszerna ;), a która ma największe problemy).
Awatar użytkownika
Comeda
Mieszkaniec Sennej Krainy
Rasa: Górski Elf
Profesje:

Post autor: Comeda »

- Słuchaj Mer, z moich obserwacji wynika iż serwer granicy najczęściej ma zwyczaj się wykrzaczać w godzina nocnych. Forum znika wówczas w przedziałach godzinnych od 3 do 5 nad ranem. Za dnia także się zdarzają wpadki, ale już nie o takiej sile. Jeśli chodzi o moje prywatne zdanie to na chwilę obecną mi to nie przeszkadza, ale w razie potrzeby pomogę przy przenosinach forum, gdyż posiadam małe doświadczenie z HG w tej kwestii.
Adria
Błądzący po drugiej stronie
Rasa: Czarodziejka
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Adria »

Ogólnie są małe przerwy w transferze na Granicy występują. Zauważyłam to, jednak, że nie są one jakieś bardzo długie. Hm, z jednej strony nie przeszkadzają mi te przerwy jakoś bardzo w korzystaniu z forum, acz nie jestem jakimś stałym graczem żeby stwierdzić czy są one aż tak bardzo uciążliwe. Niemniej jeśli jednak jest możliwość przeniesienie na lepszy serwer, który nie byłby za wielkim obciążeniem finansowym to dlaczego nie.
Awatar użytkownika
Medard
Splatający Przeznaczenie
Rasa: Wampir
Profesje: Władca , Mag , Badacz
Kontakt:

Post autor: Medard »

Forum miewa nie tylko przywieszki w godzinach, gdzie na forum nie wchodzi pies z kulawa nogą, ale także i za dnia. Ponadto zdarzają sie poważniejsze, kilkunastominutowe, a nawet dłuższe "zwisy". Moim zdaniem lepiej by było przenieść forum na mniej kontuzjogenny serwer, jeśli naturalnie nie sprawiłoby to jakichś kłopotów , to czemu nie.
So I bless you with my curse
And encourage your endeavour
You’ll be better when you’re worse
You must die to live forever
Jim Steinman

Every night, and every morn,
Some to misery are born.
Every morn, and every night,
Some are born to sweet delight.
Some are born to sweet delight.
Some are born to endless night.
William Blake

Pies patrzy na człowieka z szacunkiem, kot z pogardą, a świnia jak równy z równym. porzekadło Vaerreńczyków
Awatar użytkownika
Arayo
Urzeczywistniający Marzenia
Rasa: Leśny Elf
Profesje: Wojownik , Łowca , Artysta
Uwagi administracji: Konto Raena, jest prezentem urodzinowym dla użytkowniczki od administracji (z dnia 3.10.2013) i liczy się jako dodatkowy slot na postać. Raena (konto) jest postacią dodatkową, z czego wynika, że użytkowniczka może posiadać 7+1+1postaci na normalnych zasadach + 1 dodatkowych slotów, jeden jako prezent. Zatem użytkowniczka ma prawo posiadać razem 10 kont.
Kontakt:

Post autor: Arayo »

No i widzicie? Serwer tak bardzo przeraził się możliwością zmiany, że od rana forum muli bardziej niż zwykle, pada co jakiś czas i ogólnie ciężko nawet KP sprawdzić. Kiedy już mi się to udało, PW było przyszykowane, to mnie wywaliło zupełnie z forum :P
Jeśli to nie będzie zbyt wielkim problemem, a zmiana wyjdzie Granicy na lepsze, to ja jestem za :)
Awatar użytkownika
Aaron
Szukający drogi
Rasa: Mag
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Aaron »

Arayo, coś w tym jest ;)
Od rana forum zwiesza i muli się jak tylko może. Jeśli takie sytuacje mając się powtarzać to jest za przeniesieniem forum na inny serwer.
P.S. Dwa razy próbowałem wysłać tą wiadomość xD
Awatar użytkownika
Aishele
Senna Zjawa
Rasa: Zjawa
Profesje: Włóczęga , Medium
Kontakt:

Post autor: Aishele »

Jeśli nie wiąże się to z jakimiś naprawdę wielkimi trudnościami, to chyba lepiej się przenieść, bo te "niedostępności" bywają jednak irytujące.
Awatar użytkownika
Meridion
Lord Demon
Rasa: Przemieniony
Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
Kontakt:

Post autor: Meridion »

Comeda pisze:w razie potrzeby pomogę przy przenosinach forum, gdyż posiadam małe doświadczenie z HG w tej kwestii.
Dzięki :) Raczej nie będę potrzebował pomocy, bo w przypadku przenosin jak skrypt się nie zmienia, to nie jest wielki problem (ew. wgrywanie bazy danych może trochę zająć, no i trzeba na kilka godzin forum wyłączyć, żeby ludzie nie pisali postów które się nie zapiszą ;)). Jak przenosiliśmy granicę pierwszy raz to była masakra, bo cały skrypt jednocześnie zmienialiśmy ;)
Awatar użytkownika
Smok
Szukający drogi
Rasa: Człowiek
Profesje:
Kontakt:

Post autor: Smok »

Co do mojego zdania, nie widzę problemów. Jestem zielony w sprawach technicznych, ale tak ogólnie ja problemu nie widzę. Jeśli można wiedzieć, na czym polega konkretnie ten problem?
Szayel
Rasa:
Profesje:

Post autor: Szayel »

Cóż, ja nie widzę żadnych problemów z serwerem. Wiem, że planuje się "przeprowadzkę" i jest już w toku, ale czy dzięki temu forum uzyska jakieś dodatkowe opcje? Zaznaczam, że nie znam się na infie w ogóle, tylko tak pytam. Bo serwer, na którym mamy forum jest stabilne. Nie wiem, jak wygląda to "od środka" Finansowo jakby co możecie na mnie liczyć :>
Awatar użytkownika
Niara
Pani Snów
Rasa: Anioł Światła
Profesje: Władca , Mag , Opiekun
Ranga: Administrator
Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
Kontakt:

Post autor: Niara »

Za serwer będziemy płacić 300 zł, ale będzie na nim w późniejszym czasie stało kilka innych stron, prócz granicy, z firmy Meridiona. Póki co nie potrzebujemy wsparcia finansowego na serwer, ale super, że są osoby, które w razie czego chcą pomóc. Tak jak napisał Szayel przenosiny już są w toku, serwer stoi, Meridion tylko musi znaleźć czas żeby wyłączyć forum i przenieść bazę danych.

A tak ode mnie, jako gracza: Mi (a właściwie nam) na przykład forum pada notorycznie, potrafi go nie być nawet do kilku godzin zwłaszcza w nocy. Serwer zwyczajnie jest niedostępny i nie da się wczytać forum. Rano też jest podobny problem. W dzień, czasem, ale bardzo rzadko. Ogólnie jednak ja byłam jak najbardziej za przenosinami forum, kiedy Meridion to zaproponował.
Królowa Niara
Królowe na trony!

"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."

“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Szayel
Rasa:
Profesje:

Acha, czyli w ten sposób. 300 złocisza to nie jest taka wielka kwota. Myślałem, że będzie większa :O No ale dobrze. Rzeczywiście, czasami po północy forum potrafi paść, ale wtedy i tak mało kto na nim siedzi. Ja nie mam nic przeciwko przenosinom, choć mnie osobiście ten serwer nie przeszkadza :> Tylko takie pytanko Niaro - forum będzie miało jakieś nowe opcje? (sam nie wiem na czym miałyby one polegać, no ale najmniejsze zmiany by cieszyły :>)

Żeby nie było - też jestem za przenosinami. Jest dobrze, a może być jeszcze lepiej, więc czemu nie?
Awatar użytkownika
Niara
Pani Snów
Rasa: Anioł Światła
Profesje: Władca , Mag , Opiekun
Ranga: Administrator
Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
Kontakt:

Post autor: Niara »

Po zmianie serwera forum będzie miało nowe logo, można było je postawić na tym, ale on i tak lubił padać. Wiem też, że Meridion będzie robił upgrade skryptu i powiem szczerze, że nie wiem czy nie pojawią się jakieś nowe opcje w profilach graczy, być może tak, nie widziałam jeszcze tego nowego skryptu. Poza tym Mer obiecuje, że w końcu stworzy lepszy Kreator Postaci bo temu brakuje kilku opcji i też często pada. Forum nie powinno też już wieszać i szybciej się wczytywać, no i prawdopodobnie zainstalowany zostanie lepszy Chat, być może z pokojami do różnych rozmów. Ale wszystko po kolei, na pewno te wszystkie opcje nie będą wprowadzone od razu. Zwłaszcza nowy kreator.
Królowa Niara
Królowe na trony!

"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."

“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Szayel
Rasa:
Profesje:

Dziękuję za odpowiedź :> A tylko takie małe pytanko jeszcze. Kiedy można się spodziewać, że forum zostanie przeniesione?
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Alarańskie”