Archiwum Alarańskie ⇒ Sugestie
Popieram pana na górze.
That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die.
- Yasmerin
- Przybysz z Krainy Rzeczywistości
- Rasa: człowiek
- Profesje:
- Ranga: Gwiazdooka
- Kontakt:
Zgadzam się z Orpheusem. Czasami chciałoby się opisać przedmiot nie posiadający żadnego magicznego działania, a jednak w jakiś sposób specjalny. Posiadam rzecz o dość istotnej cesze, nie jest to jednak zupeeeełnie cecha ponadnaturalna. Do jednych nie pasuje, w drugich zaś się gubi i z braku możliwości opisu, wiele rzeczy pozostaje niedomówionych. A potem wychodzi na to, że podczas gry posiadamy rzeczy "z kosmosu". Trochę niefajne :/
Zło nas oślepia i fałszywy nasz blask...
Pogardzać nadzieją, nie wstydzić się kłamstw...
Kochać nienawiść to być jednym z nas...
Yas: tradiszynal | didżital
Pogardzać nadzieją, nie wstydzić się kłamstw...
Kochać nienawiść to być jednym z nas...
Yas: tradiszynal | didżital
- Meridion
- Lord Demon
- Rasa: Przemieniony
- Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
- Kontakt:
Orków nie ma i raczej w najbliższym czasie nie będzie. Może kiedyś mogłyby się pojawić na Dalekiej Północy, ale narazie nie będziemy wprowadzać tej krainy, ze względu na inne rzeczy, którymi należy się zająć.Orkowie też się zrobią, a co do reptilionów część powinna żyć na pustyniach i w lasach tropikalnych (taka moja subtelna sugestia), pomysł popieram i być może włączę się do przygotowań.
No za bóstwa planujemy się już od dłuższego czasu zabrać. Chwilowo nie mamy jeszcze klarownego pomysłu jak by miało to dokładnie wyglądać. Na razie musimy zająć się historią nowożytną świata, ale kulty można by powoli zacząć rozpisywać. Zgłoś się na gadu.Teraz moja sugestia: opracowałbym Ci ja jakieś bóstwa. Na początku te główne, potem jakieś mniej znaczące... Chyba,że wystarczy sama Historia Alaranii do znalezienia sobie czcigodnych istot z niebios.
Niara uważa to za dobry pomysł i ja jestem skłonny się z tym zgodzić. Jak wezmę się w końcu za kreator to to zrobię. A wziąć się w końcu muszę :D Może w tym tygodniu nawet ^^Moją propozycją jest dodanie opisów do zwykłych przedmiotów w Kreatorze Postaci - takich samym jak przy magicznych.
A ja mam jedynie bardzo drobną sugestię - w polu "sposób rzucania zaklęć" nie ma opcji dla istot niemagicznych. Niby to nie wpływa w żaden sposób na rozgrywkę, ale głupio np. patrzeć na profil krasnoluda i stwierdzić, że te absolutnie niemagiczne istoty korzystają z mocy ;d Sama też tworzę obecnie postać pozbawioną magii i miło byłoby to zaznaczyć w jakiś sposób.
A nie sądzę, by dopisanie dodatkowej opcji było takie problematyczne
A nie sądzę, by dopisanie dodatkowej opcji było takie problematyczne

- Cillian
- Szukający Snów
- Rasa:
- Profesje:
Chcę zgłosić, że informacje o ekwipunku nie są wyświetlane poprawnie w KP. Może można coś z tym zrobić?
*Bryza* "I don't know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you half as well as you deserve..."
Hm, mam propozycję odnośnie tematu związanego z aurami postaci, lecz pewnie trzeba byłoby włożyć trochę pracy w skrypty.
Jako iż w świecie Alaranii znajdują się gracze, którzy nie posiadają umiejętności odczytywania aur, podsuwam koncepcję zablokowania jej widoczności u innych użytkowników. Według mojego pomysłu - prócz administracji, aury mogłyby widzieć tylko jednostki posiadające ową umiejętność. W ten sposób przynajmniej uchronimy nowych graczy od standardowego błędu, który może być popełniany. (Ponieważ wiem, iż przeszukanie każdego profilu w poszukiwaniu wyżej wymienionego skilla byłoby zanadto nudne, więc i tu mam plan. Najlepszym wyjściem będzie założyć wątek, w którym takie osoby ubiegałyby się o przydzielenie widoczności aur.)
Dziękuję.
Jako iż w świecie Alaranii znajdują się gracze, którzy nie posiadają umiejętności odczytywania aur, podsuwam koncepcję zablokowania jej widoczności u innych użytkowników. Według mojego pomysłu - prócz administracji, aury mogłyby widzieć tylko jednostki posiadające ową umiejętność. W ten sposób przynajmniej uchronimy nowych graczy od standardowego błędu, który może być popełniany. (Ponieważ wiem, iż przeszukanie każdego profilu w poszukiwaniu wyżej wymienionego skilla byłoby zanadto nudne, więc i tu mam plan. Najlepszym wyjściem będzie założyć wątek, w którym takie osoby ubiegałyby się o przydzielenie widoczności aur.)
Dziękuję.
- Ana
- Rasa: Wampirzyca, dawniej Czarodziejka
- Profesje:
- Kontakt:
Hm, nie, ja myślę, że nie ma po co komplikować sobie tym życia. Ostatecznie - o ile dobrze rozumiem ideę - odczuwa aury każda postać, która ma choćby szczątkowy zmysł magiczny - czyli prawie każda, poza pojedynczymi wyjątkami chyba. Natomiast ich odczytywanie i interpretacja jest już zdolnością, którą już nie każdy posiada.
Ale nie ma sensu aur ukrywać, bo na przykład charakteru, historii czy umiejętności nieznanej nam postaci też nie znamy, a nie ukrywamy. Przy takiej formule gry, jak mamy na Granicy, gdzie sami sobie jesteśmy MG, w Kartach Postaci wszystko powinno być jawne dla wszystkich. Tylko trzeba po prostu zwracać uwagę tym, którzy próbują na przykład czytać aury, nie mając takiej zdolności, i już.
Ale nie ma sensu aur ukrywać, bo na przykład charakteru, historii czy umiejętności nieznanej nam postaci też nie znamy, a nie ukrywamy. Przy takiej formule gry, jak mamy na Granicy, gdzie sami sobie jesteśmy MG, w Kartach Postaci wszystko powinno być jawne dla wszystkich. Tylko trzeba po prostu zwracać uwagę tym, którzy próbują na przykład czytać aury, nie mając takiej zdolności, i już.
- Naoki
- Mieszkaniec Sennej Krainy
- Rasa: Kotołak
- Profesje:
- Kontakt:
Nie wiem czy dobrze z tematem trafiłem...
Sugestia co do aur.
Chodzi mi konkretnie o dźwięki. Są opisane dźwięki dla najróżniejszych rodzajów magi, za to nie widziałem nic na temat osób nieużywających magii. A są takie osobniki. Moją propozycją jest więc, o ile czegoś takiego jeszcze nie ma, dodanie jeszcze innych dźwięków dla rzeczy innych niż magia. Na przykład jak ktoś zajmuje się wojaczką to słychać uderzanie miecza o miecz.
To taka mało istotna sprawa ale cóż.
Sugestia co do aur.
Chodzi mi konkretnie o dźwięki. Są opisane dźwięki dla najróżniejszych rodzajów magi, za to nie widziałem nic na temat osób nieużywających magii. A są takie osobniki. Moją propozycją jest więc, o ile czegoś takiego jeszcze nie ma, dodanie jeszcze innych dźwięków dla rzeczy innych niż magia. Na przykład jak ktoś zajmuje się wojaczką to słychać uderzanie miecza o miecz.
To taka mało istotna sprawa ale cóż.
- Meridion
- Lord Demon
- Rasa: Przemieniony
- Profesje: Mędrzec , Władca , Wędrowiec
- Kontakt:
Widzenie Aur
Idąc tym tropem należałoby również oskryptować historię i inne rzeczy których postać nie może wiedzieć. Niestety trzeba jednak polegać na dobrej woli graczy do pisania zgodnie z realiami. Jeśli ktoś nie potrafi wczuwać się w postać, to skrypty tutaj nie pomogą.Comeda pisze:Jako iż w świecie Alaranii znajdują się gracze, którzy nie posiadają umiejętności odczytywania aur, podsuwam koncepcję zablokowania jej widoczności u innych użytkowników. Według mojego pomysłu - prócz administracji, aury mogłyby widzieć tylko jednostki posiadające ową umiejętność. W ten sposób przynajmniej uchronimy nowych graczy od standardowego błędu, który może być popełniany. (Ponieważ wiem, iż przeszukanie każdego profilu w poszukiwaniu wyżej wymienionego skilla byłoby zanadto nudne, więc i tu mam plan. Najlepszym wyjściem będzie założyć wątek, w którym takie osoby ubiegałyby się o przydzielenie widoczności aur.)
Dokładnie - osoby ze zmysłem magicznym wyczuwają i "widzą" aury. Umiejętność ich odczytywania odpowiada za ich interpretację i wyciąganie wniosków na ich podstawie o właścicielu.Ostatecznie - o ile dobrze rozumiem ideę - odczuwa aury każda postać, która ma choćby szczątkowy zmysł magiczny - czyli prawie każda, poza pojedynczymi wyjątkami chyba. Natomiast ich odczytywanie i interpretacja jest już zdolnością, którą już nie każdy posiada.
No właśnieAle nie ma sensu aur ukrywać, bo na przykład charakteru, historii czy umiejętności nieznanej nam postaci też nie znamy, a nie ukrywamy. Przy takiej formule gry, jak mamy na Granicy, gdzie sami sobie jesteśmy MG, w Kartach Postaci wszystko powinno być jawne dla wszystkich. Tylko trzeba po prostu zwracać uwagę tym, którzy próbują na przykład czytać aury, nie mając takiej zdolności, i już.

Kreator
Odnośnie kreatora i pomysłów tutaj zgłaszanych na jego temat. Prace nad jego udoskonaleniem są powoooli prowadzone i w nowej wersji zostanie wprowadzonych parę istotnych zmian (również tych zgłaszanych tutaj). Robota z kopyta ruszy w lipcu, jak z Niarą zarobimy kasę by przeżyć ten miesiąc :D, więc nowej wersji można spodziewać się gdzieś w drugiej połowie lipca. To trochę czasochłona robota ^^Arathain pisze:Chcę zgłosić, że informacje o ekwipunku nie są wyświetlane poprawnie w KP. Może można coś z tym zrobić?
- Mia
- Rasa: Człowiek
- Profesje:
- Kontakt:
Nie wiem czy nie było to już poruszane (jeśli tak, to popieram), ale:
Primo: czy nie dałoby się wprowadzić jakiś wydarzeń - toczącej się nadal historii, jak trwające się wojny, "efekt cieplarniany", napady szajki banitów, w których wciela się tak małą ilość osób, że wolą działać w pojedynkę lub chociażby (to było na pewno) prowadzone przez p. Losu czy kogokolwiek prośby o wykarczowanie lasu, czy zabicie watahy wilków, w czasie, których odbędzie się parę niespodziewanych zdarzeń. Ogółem coś, czego pojedynczy gracz nie udźwignie na swoich barkach nawet z najlepszymi chęciami.
Secundo: dużo graczy tworzy swoje postaci z tajemniczą przeszłością lub przyszłością. Czy nie dałoby się tworzyć "chwilowych postaci". Ktoś, czyja postać ma tajemnicę, tworzy wspominaną "chwilówkę". I gdy gość chce zobaczyć, jak wygląda życie na takim forum, a nie ma na tę chwilę inwencji twórczej, ani czasu lub chęci, by stworzyć historię, wygląd, charakter postaci: klika w postać gotową (z jakąś uproszczoną formą rejestracji, by 2 gości do jednej półpostaci nie wchodziło) i zaczyna pisać posty, niekoniecznie związane z właściwą postacią, ale tamtej i tak zapala się lampka, że "chwilówka" zaczyna grać. Jak się podoba (oraz może za obopólną zgodą) postać zostaje, a jak nie, to postać zostaje usuwana lub priorytet wyjaśnienia postaci wygasa i półpostać jest pełnoprawną postacią.
Można by też dodać funkcję "porzucenia" postaci. Gdy gracz uzna, że wyrósł z PBF-ów lub nie ma już zupełnie czasu i wie, że nie bd wchodził, a postać ma "zaśmiecać" forum, niech ma możliwość by postać zostawić dla gości lub nowych graczy.
W ramach dopełnienia:
1. przy np. rejestracji umieścić coś typu "dla nowych" i spis nazw oraz przy najechaniu ukazująca się całą historią, (przy "chwilówkach" z wyjaśnieniem całej tajemnicy i motywów postępowania) wyglądem, aurą i awatarem oraz z zaznaczeniem, że część rubryk można zmieniać (awek czy towarzysz), a inne (historia) można ciągnąć tak, by nawet cała postać się powoli zmieniała (za zgodą, o ile dostępny, twórcy).
2. można by to zastosować również w kwestii dzieci danych postaci. Lecz tutaj trzeba by było wprowadzić nawet prowizoryczny kalendarz. Według mnie powinno to wyglądać jako minimapka wyświetlająca się po najechaniu kursorem. Minimapka pokazywała by np. pogodę i pory roku panujące w różnych regionach krainy (podział np. według szlaków handlowych) oraz 23 Dzień Pański w jednym rejonie, a w innym 56 czy coś takiego.
Primo: czy nie dałoby się wprowadzić jakiś wydarzeń - toczącej się nadal historii, jak trwające się wojny, "efekt cieplarniany", napady szajki banitów, w których wciela się tak małą ilość osób, że wolą działać w pojedynkę lub chociażby (to było na pewno) prowadzone przez p. Losu czy kogokolwiek prośby o wykarczowanie lasu, czy zabicie watahy wilków, w czasie, których odbędzie się parę niespodziewanych zdarzeń. Ogółem coś, czego pojedynczy gracz nie udźwignie na swoich barkach nawet z najlepszymi chęciami.
Secundo: dużo graczy tworzy swoje postaci z tajemniczą przeszłością lub przyszłością. Czy nie dałoby się tworzyć "chwilowych postaci". Ktoś, czyja postać ma tajemnicę, tworzy wspominaną "chwilówkę". I gdy gość chce zobaczyć, jak wygląda życie na takim forum, a nie ma na tę chwilę inwencji twórczej, ani czasu lub chęci, by stworzyć historię, wygląd, charakter postaci: klika w postać gotową (z jakąś uproszczoną formą rejestracji, by 2 gości do jednej półpostaci nie wchodziło) i zaczyna pisać posty, niekoniecznie związane z właściwą postacią, ale tamtej i tak zapala się lampka, że "chwilówka" zaczyna grać. Jak się podoba (oraz może za obopólną zgodą) postać zostaje, a jak nie, to postać zostaje usuwana lub priorytet wyjaśnienia postaci wygasa i półpostać jest pełnoprawną postacią.
Można by też dodać funkcję "porzucenia" postaci. Gdy gracz uzna, że wyrósł z PBF-ów lub nie ma już zupełnie czasu i wie, że nie bd wchodził, a postać ma "zaśmiecać" forum, niech ma możliwość by postać zostawić dla gości lub nowych graczy.
W ramach dopełnienia:
1. przy np. rejestracji umieścić coś typu "dla nowych" i spis nazw oraz przy najechaniu ukazująca się całą historią, (przy "chwilówkach" z wyjaśnieniem całej tajemnicy i motywów postępowania) wyglądem, aurą i awatarem oraz z zaznaczeniem, że część rubryk można zmieniać (awek czy towarzysz), a inne (historia) można ciągnąć tak, by nawet cała postać się powoli zmieniała (za zgodą, o ile dostępny, twórcy).
2. można by to zastosować również w kwestii dzieci danych postaci. Lecz tutaj trzeba by było wprowadzić nawet prowizoryczny kalendarz. Według mnie powinno to wyglądać jako minimapka wyświetlająca się po najechaniu kursorem. Minimapka pokazywała by np. pogodę i pory roku panujące w różnych regionach krainy (podział np. według szlaków handlowych) oraz 23 Dzień Pański w jednym rejonie, a w innym 56 czy coś takiego.
- Severus
- Błądzący na granicy światów
- Rasa: Fellarianin
- Profesje:
- Kontakt:
Uszanowanie. Piszę by zwrócić uwagę na niejasno sformułowany regulamin, a dokładniej kilka jego punktów, dotyczących poziomu AM, które pozwoliłem sobie wkleić na dole. Otóż teraz, logicznie rzecz ujmując, poziom AM ograniczany jest wyłącznie do arkan magii i nie ma mowy o tym, by nowe konto nie mogło takowego posiadać w zwykłych umiejętnościach. Wystarczy wywalić wzmianki o dziedzinach magii, skoro dotyczy to wszystkich umiejętności 
Pozdrawiam
3. Przy tworzeniu pierwszej postaci nie można posiadać Arcymistrza w jakiejkolwiek dziedzinie magii.
4. Podczas tworzenia kolejnego konta, Arcymistrza można posiadać, ale tylko w wyjątkowych przypadkach.
5. Poziom magii Arcymistrz można zdobyć podczas długiej gry (tylko dla jednego z

Pozdrawiam
3. Przy tworzeniu pierwszej postaci nie można posiadać Arcymistrza w jakiejkolwiek dziedzinie magii.
4. Podczas tworzenia kolejnego konta, Arcymistrza można posiadać, ale tylko w wyjątkowych przypadkach.
5. Poziom magii Arcymistrz można zdobyć podczas długiej gry (tylko dla jednego z
- Niara
- Pani Snów
- Rasa: Anioł Światła
- Profesje: Władca , Mag , Opiekun
- Ranga: Administrator
- Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
- Kontakt:
Regulamin został zmieniony w kilku miejscach, nie tylko dotyczących poziomów magii i umiejętności.
Przypominam tylko o poniższym jego punkcie:
9. Poziomy umiejętności i magii muszą być dobierane względem wieku postaci i jej rasy.
Skoro więc moderator zwraca uwagę, że coś nie gra z poziomami i całą resztą należy go wysłuchać, najprawdopodobniej ma rację.
Przypominam tylko o poniższym jego punkcie:
9. Poziomy umiejętności i magii muszą być dobierane względem wieku postaci i jej rasy.
Skoro więc moderator zwraca uwagę, że coś nie gra z poziomami i całą resztą należy go wysłuchać, najprawdopodobniej ma rację.
Królowa Niara
Królowe na trony!
"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."
“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Królowe na trony!
"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."
“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
- Lori
- Szukający drogi
- Rasa: Królewska Syrena
- Profesje:
- Kontakt:
Umh, ja również mam pewną sugestię... Czy dałoby się zrobić, żeby Karty Postaci otwierały się w nowym oknie? Tak byłoby o wiele wygodniej - teraz, kiedy piszę odpowiedź i nie pamiętam jakiegoś szczegółu, jeśli otworzę czyjeś KP, by sprawdzić, tracę posta. Wiem, że da się zrobić Ctrl+C, ale czasem się o tym zapomina. No i za chwilę może się okazać, że jeszcze jakiegoś szczegółu się nie pamięta i trzeba otworzyć KP znowu...
- Andrew
- Senna Zjawa
- Rasa: Niedźwiedziołak
- Profesje:
TO wystarczy klikać kółkiem, albo z shiftem, albo z CTRL'em. W zależności od przeglądarki.
Neutralność niesie moc, ale również ogromne zagrożenie, będąc neutralnym mogę być wstrętny dla obu stron konfliktu...
Ludzka postać Andrew (bez miecza oczywiście)
Ludzka postać Andrew (bez miecza oczywiście)
- Ellishalith
- Błądzący na granicy światów
- Rasa: Lodowy elf
- Profesje:
- Kontakt:
Em... PPM -> Otwórz w nowej karcie? A czasami nawet na kółko myszki jest otwieranie w nowej karcie. Nie wiem co za problem z tym.
- Lori
- Szukający drogi
- Rasa: Królewska Syrena
- Profesje:
- Kontakt:
Faktycznie, przepraszam za zawracanie głowy. Nie znam się na komputerach.